dijous, 6 de maig del 2010

DIARI LILA DE LA CARLOTA -GEMMA LIENAS

-¿ I què hi te a veure el color lila amb això?
- El lila és el símbol del feminisme, de les persones que lluiten per aconseguir que les dones tinguin els mateixos drets que els homes.
- Ai, àvia! ¿Vols dir que no estàs una mica gagà? Si en fa de temps que les dones han aconseguit que se’ls reconegui la igualtat amb els homes…
- De debò creus que el masclisme està superat?
Veient l’expressió de la seva cara, no n’estic segura, però faig que sí amb el cap, perquè em sembla que ja no em puc fer enrere.
-Aha! –crida l’àvia, amb veu triomfal. Això és el que tu et penses, però no i no. És veritat que, des d’un punt de vista legal, s’ha aconseguit la igualtat, però els costums continuen sent masclistes. És més fàcil canviar les lleis que no pas la mentalitat de la gent.
L’àvia se’m queda mirant. Després, branda el cap:
- Ja m’adono que no em creus del tot. Potser et passa com a tantes i tantes persones que no s’adonen de les desigualtats d’ara perquè són molt més subtils, menys visibles, que vint anys enrere. Fes-me un favor: obre bé els ulls, mira si al teu voltant no hi ha desigualtats en e tracte cap a les dones i rumia’t la possibilitat d’escriure el diari lila de la Carlota.
- I de què em serviria escriure un diari lila?
- Doncs… -l’àvia s’atura uns segons-, doncs, per ensenyar les conclusions a la gent del teu curs, o per proposar a la teva tutora o tutor de fer un mural informatiu, o per enviar-lo a d’Institut de la Dona, o per…
- ¿Més coses, encara? – pregunto, sorpresa.
L’àvia fa cara de múrria.
- O, per quan siguis gran com jo deixar-l’hi llegir a la teva néta i explicar-li que té molta sort d’haver nascut en un món més just. I això no ho aconseguirem si no és fent feina. Per això has d’escriure aquest diari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada