dimarts, 25 de maig del 2010

Resum del contingut de la xerrada de Gemma Lienas

Gemma Lienas: com escriure una novel·la?

Com escriu un llibre?

Per escriure un llibre es necessiten idees, que representen el motor del procés literari. Les inspiracions a les que Gemma Lienas, escriptora de llibres com El diari lila de la Carlota, recorre són:
  •          Premsa (Ex: 2 cavalls)
  •          Llibres
  •          Record (Ex: Així és la vida, Carlota)
  •          Tema (Ex: el diari lila de la Carlota)


El procés que realitza abans de començar a escriure, sovint resulta més extens que la transcripció de les idees sobre el paper:

  1.       Gemma Lienas es documenta sobre el tòpic de la novel·la, procés que pot durar fins a dos anys.
  2.       Síntesis de la realitat. Pluja d’idees i selecció. Gemma Lienas s’autodenomina ‘’recicladora’’ perquè    obté la majoria d’idees de la realitat per convertir-les en objecte d’una narració.
  3.       Organització de les idees:


a.      Invenció dels personatges. Es pot inspirar gràcies a una fotografia – que recull de la premsa-. Posteriorment, realitza una fitxa descriptiva dels personatges.
b.      Línia temporal per construir espai temporal de la narració . Acostuma a ser reduït.
c.       Organització de l’espai. Sovint fa un plànol.
d.      Realització d’una taula on enganxa notes (post-it) que expliquen el que passa a cada capítol.
e.      Selecció del tipus de punt de vista (intern o extern) segons el sentit que li vulgui donar al resultat. Pot combinar els dos punts de vista (Ex: Bitllet d’anada i tornada)

Per què es diu Carlota, la protagonista de la majoria dels llibres?
El personatge va néixer amb ‘’Així és la vida, Carlota’’. Els lectors van pressionar Gemma Lienas perquè escrigués la continuació, així que la escriptora produí el ‘’Ets galàctica, Carlota’’. Posteriorment tingué la idea de escriure diaris sobre problemes de la societat, i no va trobar millor protagonista per aquestes narracions que la Carlota. Actualment està treballant en contes on la Carlota és més petita i no parla d’aspectes negatius de la societat, sinó d’aventures fantàstiques amb els seus amics.




Marc Matamala

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada